Zrezygnuj z jednego składnika. Ciasto na pizzę wyjdzie idealnie chrupkie

Czy można przygotować ciasto na pizzę bez użycia drożdży?
Czy można przygotować ciasto na pizzę bez użycia drożdży?123RF/PICSEL

Pizza bez drożdży - potrzebne składniki

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu i oregano
  • 1 łyżeczka oliwy
  • tarty parmezan
  • ser mozzarella
  • salami
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • listki świeżej bazylii

Domowa pizza bez dodatku drożdży - przepis

Drożdże w cieście na pizzę zastąpimy proszkiem do pieczenia
Drożdże w cieście na pizzę zastąpimy proszkiem do pieczenia123RF/PICSEL
  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej oraz sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. Łączymy składniki za pomocą łyżki, a następnie przez chwilę wyrabiamy je czystymi dłońmi. Już po kilku minutach ciasto stanie się jednolite.
  3. Na stolnicę lub drewnianą deskę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto i jeszcze przez chwilę zagniatamy. Powinniśmy otrzymać elastyczną i zwartą kulę.
  4. Na blaszce umieszczamy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozsmarowujemy odrobinę oliwy.
  5. Kulę ciasta umieszczamy na środku, a następnie zaczynamy delikatnie rozciągać ją, aż osiągnie kształt okrągłej pizzy o średnicy ok. 26 cm.
  6. Tak przygotowany spód odstawiamy na bok na kolejne kilkanaście minut, dając ciastu czas na odpoczynek.
  7. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu pomidorowego na bazie koncentratu, przecieru, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, soli, pieprzu, oregano oraz łyżeczki oliwy.
  8. Wymieszany sos rozkładamy na powierzchni pizzy, pamiętając o ominięciu jej brzegów. Na ciasto z sosem pomidorowym wykładamy dodatki, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i pieczemy przez 10-15 minut.
  9. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy pizzę z piekarnika, dzielimy ją na kawałki i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Czym jeszcze zastąpić drożdże w pizzy?

  • proszek do pieczenia - chemiczny środek spulchniający, składający się z wodorowęglanu sodu i regulatora kwasowości. W reakcji z ciepłem wytworzone pęcherzyki gazu rozszerzają się, dzięki czemu ciasto lepiej rośnie. Suche drożdże zastępujemy dokładnie taką samą ilością proszku do pieczenia;
  • zakwas chlebowy - produkt ten zawiera naturalnie występujące drożdże. Wyróżnia się specyficznym oraz intensywnym smakiem, na który składa się połączenie mąki i wody. Chcąc zastąpić ok. 7 g suchych drożdży potrzebujemy dodać do ciasta 1 szklanki zakwasu chlebowego. Pamiętajmy jednak, by wydłużyć czas wyrastania spodów do pizzy.
Najlepsza pizza? Wystarczą trzy składniki!INTERIA.TVAFP
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?