Ewa Wachowicz: Proste i szybkie desery - w sam raz na rozpoczęcie lata!

Ewa Wachowicz poleca desery na lato
Ewa Wachowicz poleca desery na latoArchiwum autora

Sernik na zimno

  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • ½ łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
  • kilka truskawek
  • garść borówek amerykańskich
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • porzeczki
  • glazura do owoców
  • mięta
Sernik na zimno - szybki i smaczny
Sernik na zimno - szybki i smacznyArchiwum autora
  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia.
  2. Serek przełożyć do miski. Wlać żelatynę i wymieszać. Truskawki pokroić na kawałki i wraz z borówkami wmieszać w masę serową.
  3. Do pucharków nałożyć masę serową a na wierzch owoce. Glazurę do owoców (lub żelatynę) rozpuścić w wodzie i nią przy pomocy łyżeczki lub pędzelka pokryć owoce. Udekorować miętą. Wstawić do lodówki, by deser stężał.

Kulki ryżowe w kokosie i sezamie

Kulki ryżowe - kiedy masz ochotę na coś słodkiego
Kulki ryżowe - kiedy masz ochotę na coś słodkiegoArchiwum autora
  • 200 g - ryżu
  • 1 łyżka - masła
  • szczypta soli
  • 250 ml - mleka roślinnego, np. kokosowego
  • ½ łyżeczki - cynamonu
  • 1 laska - wanilii
  • 50 g - daktyli suszonych
  • migdały bez skórki
  • kokos
  • sezam
  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić.
  2. W garnku roztopić masło, wsypać ryż i podsmażyć. Zalać mlekiem kokosowym, posolić, przyprawić cynamonem, uperfumować miąższem z laski wanilii i ugotować.
  3. Namoczone daktyle zmiksować blenderem. W razie potrzeby wlać trochę wody. Dodać do ryżu (wystarczą 2-3 łyżki). Odstawić do wystudzenia.
  4. Z letniej masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego - z migdałem w środku (dłonie zwilżyć wodą). Część kulek obtoczyć w kokosie a część w sezamie.

Owocowy kogel mogel

Kogel mogel, czyli smak dzieciństwa
Kogel mogel, czyli smak dzieciństwaArchiwum autora
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • owoce sezonowe
  1. Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
  2. Kogel-mogel przełożyć do małych słoików lub innych szklanych pojemników. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.

Babeczki z owocami

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • budyń na mleku z wanilią
  • 2 łyżki masła
  • 2  żółtka
  • borówki amerykańskie
  • truskawki
  • żelatyna lub glazura do owoców
  1. Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej   1/2  cm (podsypując mąką). Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
  3. Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Napełnić babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
  4. Na krem budyniowy nałożyć owoce. Żelatynę lub glazurę do owoców rozpuścić w gorącej wodzie i jak zacznie tężeć pokryć nią owoce.

Letni deser z jogurtem naturalnym

  • kilka truskawek
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • kawałek czekolady gorzkiej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • mięta do dekoracji
  1. Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek. Wsypać prażone płatki migdałów. Zetrzeć czekoladę.
  2. Nałożyć jogurt z nasionkami chia. Ponownie dać truskawki, płatki, czekoladę i jogurt. 
  3. Udekorować listkami mięty oraz połówkami truskawek.
Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL