Kultowy sernik na zimno. Wzbogać 3 składniki dodatkami, a nadasz mu charakteru
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych pojawiający się na stole to znak, że wiosna na dobre wkradła się do kuchni. To świetny patent na słodką przekąskę, która wprawdzie wymaga odrobiny cierpliwości, ale za to wynagradza efektami. Jak przygotować sernik na zimno, którego bazę tworzą serki homogenizowane? Podpowiadamy sprawdzony patent.
Spis treści:
Czy do sernika można dodać serek homogenizowany?
Wykwintne serniki piecze się na specjalnym twarogu, najlepiej dwukrotnie zmielonym. Nieco inaczej jest w przypadku sernika na zimno. Połączenie słodkich serków homogenizowanych i pełnej słodyczy galaretki sprawi, że uzyskamy ciasto, które niekoniecznie przypadnie do gustu zwolennikom bardziej wytrawnych propozycji. Jeśli mamy ochotę na sernik na zimno, ale obawiamy się nadmiaru słodyczy, podpowiadamy, czym zastąpić serki homogenizowane.
Od razu uprzedzamy, że nie warto całkowicie z nich rezygnować. Wystarczy część serków smakowych zamienić na:
- kremowy serek mascarpone,
- ser twarogowy z kubeczka,
- naturalne serki homogenizowane,
- gęsty i pozbawiony kwaśnego posmaku jogurt naturalny.
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Jednym z najprostszych przepisów na sernik, który nie wymaga dostępu ani do piekarnika, ani do szeregu specjalnych produktów, jest ten przygotowany na zimno. Najlepiej użyć do niego waniliowych serków homogenizowanych, dzięki którym nabierze cudownej lekkości, a na talerzu będzie smakował jak najpyszniejsza chmurka. Całość wystarczy udekorować wybranymi przez siebie owocami i galaretką, a efekt szybko przywoła wspomnienia długich i ciepłych dni.
Sernik na serkach homogenizowanych - składniki
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
- 350 ml wrzątku
Dodatkowo
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 ml wrzątku
- 100 g malin
- 100 g borówek
- 100 g truskawek
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Jak zrobić sernik z serka homogenizowanego?
- Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek cytrynowych lub brzoskwiniowych w 350 ml wrzątku. Kiedy mikstura wytraci część temperatury, wstawiamy ją do lodówki do lekkiego stężenia.
- Na spód foremki, np. tortownicy o średnicy 24 cm, wykładamy okrągłe biszkopty. W kolejnym kroku miksujemy serki z tężejącą galaretką.
- Uzyskaną masę przenosimy na wierzch biszkoptów, całość wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Kiedy masa się chłodzi, rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 750 ml wrzątku, a po schłodzeniu umieszczamy w lodówce i czekamy, aż zacznie tężeć.
- Wierzch masy z serka homogenizowanego i galaretek wykładamy równomiernie świeżymi owocami, a następnie zalewamy tężejącą galaretką.
- Sernik na zimno z serka homogenizowanego wkładamy do lodówki na całą noc, by nabrał bardziej zwartej konsystencji. Smacznego!
Sprawdź również: