Kultowy sernik na zimno. Wzbogać 3 składniki dodatkami, a nadasz mu charakteru

Sernik na zimno to ciasto bardzo proste w przygotowaniu
Sernik na zimno to ciasto bardzo proste w przygotowaniu123RF/PICSEL

Czy do sernika można dodać serek homogenizowany?

Zobacz również:

    • kremowy serek mascarpone,
    • ser twarogowy z kubeczka,
    • naturalne serki homogenizowane,
    • gęsty i pozbawiony kwaśnego posmaku jogurt naturalny.

    Sernik na zimno z serków homogenizowanych

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania sernika na zimno?
    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania sernika na zimno?123RF/PICSEL
    • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
    • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
    • 350 ml wrzątku
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 750 ml wrzątku
    • 100 g malin
    • 100 g borówek
    • 100 g truskawek
    • 1 paczka okrągłych biszkoptów

    Jak zrobić sernik z serka homogenizowanego?

    1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek cytrynowych lub brzoskwiniowych w 350 ml wrzątku. Kiedy mikstura wytraci część temperatury, wstawiamy ją do lodówki do lekkiego stężenia.
    2. Na spód foremki, np. tortownicy o średnicy 24 cm, wykładamy okrągłe biszkopty. W kolejnym kroku miksujemy serki z tężejącą galaretką.
    3. Uzyskaną masę przenosimy na wierzch biszkoptów, całość wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.
    4. Kiedy masa się chłodzi, rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 750 ml wrzątku, a po schłodzeniu umieszczamy w lodówce i czekamy, aż zacznie tężeć.
    5. Wierzch masy z serka homogenizowanego i galaretek wykładamy równomiernie świeżymi owocami, a następnie zalewamy tężejącą galaretką.
    6. Sernik na zimno z serka homogenizowanego wkładamy do lodówki na całą noc, by nabrał bardziej zwartej konsystencji. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Sernik na zimno w pucharkachPolsat