Zupa brukselkowa
Witaminy i minerały zawarte w brukselce wzmacniają odporność.
Składniki:
- pół kg brukselki
- 5 ziemniaków
- 5 marchewek
- kawałek selera korzeniowego
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój w kostkę. Brukselki oczyść, pokrój na połówki lub ćwiartki. Seler obierz.
Marchewki i seler włóż do garnka, wlej półtora litra wody. Gotuj do miękkości. Wsyp ziemniaki i brukselkę. Gotuj do miękkości.
Do miski wsyp mąkę, przyprawę uniwersalną, dodaj śmietanę, oprósz pieprzem. Wlej niewielką ilość wody, dokładnie wymieszaj.
Wlej do zupy. Gotuj 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw.