Zupa brukselkowa

Witaminy i minerały zawarte w brukselce wzmacniają odporność.

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg brukselki
  • 5 ziemniaków
  • 5 marchewek
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój w kostkę. Brukselki oczyść, pokrój na połówki lub ćwiartki. Seler obierz.

Marchewki i seler włóż do garnka, wlej półtora litra wody. Gotuj do miękkości. Wsyp ziemniaki i brukselkę. Gotuj do miękkości.

Do miski wsyp mąkę, przyprawę uniwersalną, dodaj śmietanę, oprósz pieprzem. Wlej niewielką ilość wody, dokładnie wymieszaj.

Wlej do zupy. Gotuj 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas