Zupa chrzanowa
Wyjątkowa zupa.

Składniki:
- 5 szklanek wywaru z wędzonki (szynki, polędwiczki lub boczku), - 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały, - pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, - 20 dag szynki wędzonej, - 1/2 łyżeczki mielonego kminku, - 1-2 łyżki startego chrzanu, - pieprz mielony, - natka
Przygotowanie:
1. Wywar z wędzonki wymieszać z zakwasem, zagotować, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem. 2. Śmietanę zmiksować z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy (ewentualnie można dodać łyżkę mąki pszennej, dzięki temu zupa będzie miała bardziej aksamitną, kremową konsystencję). Wlać do zupy w garnku, wymieszać. Podgrzać. Szynkę pokroić w cienkie paseczki (ew. można podsmażyć na łyżce oleju). 3. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Do każdej włożyć pokrojoną w paseczki szynkę. Udekorować zieleniną. Posypać odrobiną kminku. Czas przygotowania: 20 minut 1 porcja: 180 kcal