Zupa chrzanowa
Solidna i treściwa zupa dla fanów mięsnych posiłków. Po jednym talerzu nie będziesz miała ochoty na drugie danie.

Składniki
- 50 dag żeberek wędzonych
- 30 dag kiełbasy wiejskiej
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- cebula
- 2 korzenie chrzanu
- sok z cytryny
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- jaja na twardo
- cukier
- mąka
- sól
- pieprz
Żeberka i kiełbasę wsadź do dużego, wysokiego gara. Obierz warzywa dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Przecedź wywar, mięso obierz i pokrój na drobno. Zetrzyj chrzan na małych oczkach, pokrop go sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.Mąkę roztrzep z kilkoma kroplami wywaru i zapraw nią zupę. Dodaj świeży majeranek i chrzan. Zgotuj całość.Na koniec dopraw cukrem, wlej śmietanę (uważaj aby się nie zwarzyła, zupa nie może być gorąca).Mięso układaj na talerzach, dodaj cząstki jajka i zalej zupą.***Zobacz także: