Reklama

Reklama

Zupa chrzanowa

Solidna i treściwa zupa dla fanów mięsnych posiłków. Po jednym talerzu nie będziesz miała ochoty na drugie danie.

Składniki

  • 50 dag żeberek wędzonych
  • 30 dag kiełbasy wiejskiej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • 2 korzenie chrzanu
  • sok z cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • jaja na twardo
  • cukier
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Żeberka i kiełbasę wsadź do dużego, wysokiego gara. Obierz warzywa dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Przecedź wywar, mięso obierz i pokrój na drobno. 

Zetrzyj chrzan na małych oczkach, pokrop go sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Mąkę roztrzep z kilkoma kroplami wywaru i zapraw nią zupę. Dodaj świeży majeranek i chrzan. Zgotuj całość.

Na koniec dopraw cukrem, wlej śmietanę (uważaj aby się nie zwarzyła, zupa nie może być gorąca).

Mięso układaj na talerzach, dodaj cząstki jajka i zalej zupą.

***
Zobacz także:

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: chrzan

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje