Zupa chrzanowa

Solidna i treściwa zupa dla fanów mięsnych posiłków. Po jednym talerzu nie będziesz miała ochoty na drugie danie.

Zupa chrzanowa z kiełbasą i żeberkami
Zupa chrzanowa z kiełbasą i żeberkami123RF/PICSEL

Żeberka i kiełbasę wsadź do dużego, wysokiego gara. Obierz warzywa dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Przecedź wywar, mięso obierz i pokrój na drobno. 

Zetrzyj chrzan na małych oczkach, pokrop go sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Mąkę roztrzep z kilkoma kroplami wywaru i zapraw nią zupę. Dodaj świeży majeranek i chrzan. Zgotuj całość.

Na koniec dopraw cukrem, wlej śmietanę (uważaj aby się nie zwarzyła, zupa nie może być gorąca).

Mięso układaj na talerzach, dodaj cząstki jajka i zalej zupą.

***
Zobacz także:

"Ewa gotuje": Kanapki z tofu, rukolą i pastą z suszonych pomidorówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas