Zupa cukiniowa z serem
Sycąca i rozgrzewająca zupa
Składniki:
- 3 cukinie (ok. 85 dag)
- 10 dag startego żółtego sera o ostrym smaku (najlepiej typu parmezan)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 4 pszenne tosty 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Cukinie opłucz, osusz, odetnij końcówki. Większe sztuki obierz, małe pozostaw ze skórką i potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj.
W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż pokrojoną cukinię. Mieszając, smaż razem jeszcze chwilę. Potem zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czy zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
Tosty potnij w kosteczkę. Skrop oliwą, lekko zrumień na rozgrzanej patelni albo w piekarniku. Kiedy cukinia będzie zupełnie miękka, zmiksuj zupę na gładki krem.
Danie przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszaj z serem. Rozlej do miseczek. Tuż przed podaniem posyp przygotowanymi grzankami.