Zupa cukiniowa z serem

Sycąca i rozgrzewająca zupa

Gotową zupę posyp grzankami
Gotową zupę posyp grzankami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 cukinie (ok. 85 dag)
  • 10 dag startego żółtego sera o ostrym smaku (najlepiej typu parmezan)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 4 pszenne tosty 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Cukinie opłucz, osusz, odetnij końcówki. Większe sztuki obierz, małe pozostaw ze skórką i potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj.

W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż pokrojoną cukinię. Mieszając, smaż razem jeszcze chwilę. Potem zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czy zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.

Tosty potnij w kosteczkę. Skrop oliwą, lekko zrumień na rozgrzanej patelni albo w piekarniku. Kiedy cukinia będzie zupełnie miękka, zmiksuj zupę na gładki krem.

Danie przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszaj z serem. Rozlej do miseczek. Tuż przed podaniem posyp przygotowanymi grzankami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas