Reklama

Reklama

Zupa czosnkowa pomoże wrócić ci do zdrowia!

Czosnek - od lat znany jest jako bardzo użyteczny środek w walce z infekcjami i przeziębieniami. Nic dziwnego, bo ma on w sobie masę witamin, aminokwasy i flawonoidy. Dlatego zupa czosnkowa to idealny pomysł na zimowe chłody!

Składniki

  • 3 dag mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody,
  • 6 dag czosnku,
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki śmietany
  • przecier pomidorowy
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka masła
  • 1 bułka
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan

Drobno pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką. 

Smażyć, aż lekko zbrązowieje, wlać mleko i bulion (lub wodę) i gotować 10 minut na słabym ogniu. 

Dodać pokrojony czosnek i przyprawić. Dodać przecier pomidorowy do smaku. Zaciągnąć śmietaną.

Bułkę pokroić w kostkę i wraz z rozgniecionymi ząbkami czosnku przesmażyć na maśle na złoty kolor. Zupę podawać z grzankami i parmezanem.

Dowiedz się więcej na temat: zupa czosnkowa | czosnek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje