Składniki na 8 porcji: - 2 l rosołu wołowego, - 3/4 szklanki fasoli, - 3/4 szklanki łuskanego grochu, - 1 jako, - 50 dag mieszanego mielonego mięsa, - 1/2 szklanki śmietany, - liść laurowy, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Groch i fasolę przebierz, opłucz. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na całą noc. Rano odcedź, dokładnie osącz na sitku. Włóż do dużego garnka, zalej rosołem. Dodaj liść laurowy i gotuj, na małym ogniu, aż fasola i groch staną się miękkie. 2. W tym czasie mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wyrób. Z powstałej masy wilgotnymi rękami uformuj małe klopsiki. Ugotuj je osobno w lekko posolonej wodzie. 3. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem (można dodać także odrobinę majeranku). 4. Gotową zupę rozlej do ośmiu talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka klopsików. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany. Zupa smakuje najlepiej z ciemnym razowym pieczywem. Czas przygotowania: 90 minut. Wartość kaloryczna: 1 porcji: 520 kcal.