Zupa dyniowa

Aby zupa była zdrowsza, dodaj kilka kropel oleju z pestek dyni.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg dyni bez pestek i skóry,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/5 l wywaru drobiowego,
- 3 łyżki pestek z dyni,
- 1/2 szklanki śmietany,
- sól, pieprz Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię i po chwili smażenia zalać wywarem. Gotować do całkowitej miękkości dyni i zmiksować. Zupę po zmiksowaniu należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z małymi pierożkami mięsnymi (tortellini, ravioli), posypać pestkami dyni, polać śmietaną. Czas przygotowania 1 h.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas