Zupa fasolowa (po 2. roku)
Taką zupę zrobisz szybko i bez wysiłku. Wykorzystaj do niej świeże warzywa, będzie smakować doskonale. Zamiast soli możesz doprawić ją zdrowymi ziołami np. majerankiem.
Składniki:
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 2 łyżeczki śmietany
- kilka gałązek koperku
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie oczyść, obierz oraz opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój warzywa w drobną kostkę.
2. Z fasolki szparagowej odetnij twarde końce i usuń włókna. Pokrój ją na drobne kawałki.
3. Wszystkie warzywa włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Następnie gotuj aż do miękkości.
4. Gdy wywar z warzyw będzie gotowy, dodaj śmietanę i wymieszaj zupkę.
5. Posyp zupkę drobno posiekanym koperkiem.