Zupa fasolowa po wenecku
Z makaronem.
Składniki:
- 200 g suchej fasoli Borlotti
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g makaronu Tagliatelle
- Sól, pieprz
Składniki:
Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchewki w plasterki, selera w kostkę. Rozmaryn drobno pokroić. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku. Smażyć cebulę i pozostałe warzywa oraz połowę rozmarynu przez 3 minuty. Dodać fasolę i bulion, gotować 1,5-2 godziny. 4 łyżki oliwy rozgrzać i przesmażyć czosnek i pozostały rozmaryn, przecedzić
Połowę zupy zmiksować i z powrotem dodać do reszty. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę doprawić solą i pieprzem oraz aromatyzowaną oliwą. Podawać z makaronem.