Zupa grzybowa z ziemniakami
Ten przepis znały już nasze babcie. Pyszna i swojska zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaczków zasmakuje każdemu.
Sposób przygotowania:
1. Grzyby przebierz, opłucz. Marchewki, pietruszkę, 2 ząbki czosnku, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz, dowolnie pokrój.
2. W garnku rozgrzej masło. Podsmaż cebulę z czosnkiem. Wrzuć pokrojone grzyby. Smaż razem 5 min. Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj. Zalej całość 6 szklankami wody. Wrzuć 6 ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wsyp pół łyżeczki soli, zagotuj.
3. Gotuj zupę pod przykryciem około 40 minut. Opłucz i osusz kilka gałązek koperku. Oderwij piórka, poszatkuj. Zupę zapraw słodką śmietanką, chwilę ogrzewaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.