Zupa grzybowa z ziemniakami
Ten przepis znały już nasze babcie. Pyszna i swojska zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaczków zasmakuje każdemu.

Składniki
- 40 dag grzybów leśnych
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- 2-3 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 125 ml słodkiej śmietanki
- liście laurowe
- ziele angielskie
- koperek
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Grzyby przebierz, opłucz. Marchewki, pietruszkę, 2 ząbki czosnku, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz, dowolnie pokrój. 2. W garnku rozgrzej masło. Podsmaż cebulę z czosnkiem. Wrzuć pokrojone grzyby. Smaż razem 5 min. Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj. Zalej całość 6 szklankami wody. Wrzuć 6 ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wsyp pół łyżeczki soli, zagotuj. 3. Gotuj zupę pod przykryciem około 40 minut. Opłucz i osusz kilka gałązek koperku. Oderwij piórka, poszatkuj. Zupę zapraw słodką śmietanką, chwilę ogrzewaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.