Reklama

Reklama

Zupa grzybowa z ziemniakami

Ten przepis znały już nasze babcie. Pyszna i swojska zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaczków zasmakuje każdemu.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag grzybów leśnych
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • koperek

Sposób przygotowania:

1. Grzyby przebierz, opłucz. Marchewki, pietruszkę, 2 ząbki czosnku, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz, dowolnie pokrój. 

2. W garnku rozgrzej masło. Podsmaż cebulę z czosnkiem. Wrzuć pokrojone grzyby. Smaż razem 5 min. Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj. Zalej całość 6 szklankami wody. Wrzuć 6 ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wsyp pół łyżeczki soli, zagotuj. 

3. Gotuj zupę pod przykryciem około 40 minut. Opłucz i osusz kilka gałązek koperku. Oderwij piórka, poszatkuj. Zupę zapraw słodką śmietanką, chwilę ogrzewaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.

Reklama

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: Grzybowa z ziemniakami | zupa | zupa grzybowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy