Zupa grzybowa z ziemniakami

Ten przepis znały już nasze babcie. Pyszna i swojska zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaczków zasmakuje każdemu.

Zupa grzybowa z ziemniakami
Zupa grzybowa z ziemniakami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Grzyby przebierz, opłucz. Marchewki, pietruszkę, 2 ząbki czosnku, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz, dowolnie pokrój. 

2. W garnku rozgrzej masło. Podsmaż cebulę z czosnkiem. Wrzuć pokrojone grzyby. Smaż razem 5 min. Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj. Zalej całość 6 szklankami wody. Wrzuć 6 ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wsyp pół łyżeczki soli, zagotuj. 

3. Gotuj zupę pod przykryciem około 40 minut. Opłucz i osusz kilka gałązek koperku. Oderwij piórka, poszatkuj. Zupę zapraw słodką śmietanką, chwilę ogrzewaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas