Zupa grzybowa zabielana
Doskonale smakuje także z kaszą krakowską ugotowaną na gęsto.

Składniki na 8 porcji:
- 4-5 dag suszonych prawdziwków, - 1 pęczek włoszczyzny, - 1 cebula, - sól, pieprz, - 1 pojemniczek śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. Grzyby umyć, zalać 1,5 l wody, moczyć 3-4 godziny. 2. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie (40 minut). Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i dodać do grzybów po 20 minutach gotowania (włoszczyznę można pokroić na grube kawałki). Gotowy wywar przecedzić. Grzyby pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do wywaru. 3. Gotową zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Powoli, ciągle mieszając, wlewać do pozostałej zupy. Można podawać z łazankami lub kluskami kładzionymi. Taka zupa doskonale smakuje także z kaszą krakowską ugotowaną na gęsto.