Reklama

Reklama

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni

Składniki

  • Śmietana 18% % (np. od „Piątnica”) 330 g
  • wywar kostno-jarzynowy 2 l
  • grzyby suszone 50 g
  • podgrzybek świeży lub mrożony 350 g
  • kurki świeże lub mrożone 200 g
  • ziemniaki 4 średnie szt.
  • cebula 2 średnie
  • olej 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Reklama

Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę

i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. 

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości. 

Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Autorem przepisu jest Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje