Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni

Składniki
- Śmietana 18% % (np. od „Piątnica”) 330 g
- wywar kostno-jarzynowy 2 l
- grzyby suszone 50 g
- podgrzybek świeży lub mrożony 350 g
- kurki świeże lub mrożone 200 g
- ziemniaki 4 średnie szt.
- cebula 2 średnie
- olej 3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna 1 płaska łyżka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Autorem przepisu jest Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.