Zupa gulaszowa
Jest tak sycąca, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania obiadowe.
1. Warzywa z tacki oczyszczamy, obieramy, kroimy i gotujemy w 1,2 l wody ok. 40 min. Pod koniec gotowania doprawiamy.
2. Gdy bulion się gotuje, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy oczyszczone mięso pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, smażymy wszystko razem często mieszając, aż cebula się zeszkli.
3. Zawartość patelni dodajemy do bulionu, gotujemy pod przykryciem ok. godziny, w razie potrzeby dolewamy wodę.
4. Obieramy ziemniaki, paprykę kroimy dość drobno, a pieczarki w plasterki. Dodajemy wszystko do zupy, dodajemy wszystkie przyprawy, dwie łyżki koncentratu, gotujemy całość, aż ziemniaki będą miękkie. Zupa powinna być dość gęsta.