Reklama

Reklama

Zupa gulaszowa

Jest tak sycąca, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania obiadowe.

Czas przyrządzenia: 80 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 10-12 większych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 1 tacka włoszczyzny
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia

1. Warzywa z tacki oczyszczamy, obieramy, kroimy i gotujemy w 1,2 l wody ok. 40 min. Pod koniec gotowania doprawiamy.

2. Gdy bulion się gotuje, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy oczyszczone mięso pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, smażymy wszystko razem często mieszając, aż cebula się zeszkli.

3. Zawartość patelni dodajemy do bulionu, gotujemy pod przykryciem ok. godziny, w razie potrzeby dolewamy wodę.

4. Obieramy ziemniaki, paprykę kroimy dość drobno, a pieczarki w plasterki. Dodajemy wszystko do zupy, dodajemy wszystkie przyprawy, dwie łyżki koncentratu, gotujemy całość, aż ziemniaki będą miękkie. Zupa powinna być dość gęsta.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje