Zupa gulaszowa
Jest tak sycąca, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania obiadowe.

Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego
- 10-12 większych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 3 ziemniaki
- 1 tacka włoszczyzny
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- olej do smażenia
4
1. Warzywa z tacki oczyszczamy, obieramy, kroimy i gotujemy w 1,2 l wody ok. 40 min. Pod koniec gotowania doprawiamy.2. Gdy bulion się gotuje, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy oczyszczone mięso pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, smażymy wszystko razem często mieszając, aż cebula się zeszkli.3. Zawartość patelni dodajemy do bulionu, gotujemy pod przykryciem ok. godziny, w razie potrzeby dolewamy wodę.4. Obieramy ziemniaki, paprykę kroimy dość drobno, a pieczarki w plasterki. Dodajemy wszystko do zupy, dodajemy wszystkie przyprawy, dwie łyżki koncentratu, gotujemy całość, aż ziemniaki będą miękkie. Zupa powinna być dość gęsta.