Zupa gulaszowa - Maciej Kuroń
Z mięsa mieszanego.


Składniki:
- 2 l wywaru lub wody,- 300 g wołowiny,- 300 g wieprzowiny (lub piersi z drobiu),- 2 cebule,- 2 papryki różnokolorowe,- 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,- 2 łyżki słodkiej papryki,- 300 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron,- pół łyżeczki kminku,- 2 łyżki smalcu lub oleju,- 3 pomidory,- czosnek, majeranek,- sól, ostra papryka,- ew. 2-3 kostki rosołowe.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Wołowinę przesmażamy, zalewamy wywarem i gotujemy z kminkiem. Wieprzowinę obrumieniamy na tłuszczu dodając pokrojoną cebulę i paprykę. Dusimy do miękkości, skrapiając wywarem. Dodajemy paprykę mieloną. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory, ziemniaki, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i przyprawy łączymy z wieprzowiną i wołowiną. Na końcu dodajemy kluseczki. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!