Zupa jarzynowa z makaronem
Z bazylią.
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/2 średniej cukinii,
- 2 duże ziemniaki,
- 1,5 l. wywaru mięsnego,
- kilka listków bazylii,
- sól, pieprz,
- 1/2 opakowania makaronu nitki,
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Selera pokroić w plastry, cukinie w cząstki, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę, selera i ziemniaki. Smażyć ok. 10 minut i zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania na patelni dość mocno rozgrzać resztę masła i przesmażyć na nim cukinię, przełożyć do zupy, gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodać dla lepszego aromatu bazylię. Zupę podawać z ugotowanym makaronem, udekorowaną listkami bazylii.
Czas przygotowania 1 h. 30 min. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!