Reklama

Reklama

Zupa - jednogarnkowy superfood

Zupy to doskonały sposób, aby w jednym naczyniu zamknąć zbawienne właściwości warzyw i przypraw. To również najmniej wymagające danie, które z powodzeniem można określić mianem obiadowego superfood. Wielką fanką zup jest dietetyk Amy Rains.

Dietetyk Amy Rains podkreśla, że z przyjemnością odkrywa przepisy na niewymagające, a zarazem pełnowartościowe potrawy. W myśl zasady: minimum wysiłku, minimum sprzątania, maksimum korzyści. Daniem, które idealnie spełnia te kryteria jest zupa.

Reklama

W swojej książce kucharskiej "One-Pot Gluten-Free Cooking" dietetyk proponuje przepis na zupę z fasoli i słodkich ziemniaków, wzbogaconą sypkim złotem, czyli kurkumą.

Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 łyżki oleju z awokado, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżkę posiekanego imbiru, 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków, puszkę czarnej fasoli, puszkę krojonych pomidorów, 2 łyżeczki mielonej kurkumy, łyżeczkę mielonego kminu, łyżeczkę soli morskiej, 3 szklanki bulionu warzywnego, szklankę mleka kokosowego, sok z dwóch limonek, posiekaną kolendrę.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, imbir i słodkie ziemniaki - całość smażymy przez 4-5 minut. Następnie dodajemy fasolę, posiekane pomidory, kurkumę, kminek i sól. Na koniec dolewamy bulion. Zupę doprowadzamy do niewielkiego wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-12 minut. Na koniec dodajemy sok z limonki i mleko kokosowe. Miłośnicy zup w postaci kremu mogą ją zblendować.

Takie danie to skarbnica składników odżywczych. Zaczynając od oleju z awokado, który jest źródłem witamin C, E i kwasów tłuszczowych. Imbir poza ostrym, orzeźwiającym smakiem wpływa zbawiennie na układ trawienny, uznawany jest również za naturalny antybiotyk. Słodkie ziemniaki są bogate w magnez oraz błonnik, który zbawiennie wpływa na zdrowie naszego układu trawiennego. Zaś czarna fasola to doskonałe źródło białka. Poza tym, jest również bogata w żelazo, magnez, wapń, dostarcza także witaminy A, D i B12.

Gwiazdą wśród przypraw tej potrawy jest kurkuma, jednak warto podkreślić również walory kminu. Owoce i ziele działają m.in. przeciwzapalnie, pobudzają serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają moczopędnie oraz napotnie. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje