Dietetyczna zupa kalafiorowa
Dietetyczna zupa kalafiorowa jest zarówno pyszna, jak i zdrowa. Kalafior, to warzywo, którego jedzenie może przynieść ci wiele korzyści. Jest niskokaloryczny, więc idealny, kiedy chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Dietetyczna zupa kalafiorowa nie tylko rozgrzeje, ale doskonale zaspokoi głód.

Składniki
- 3 łyżki ryżu
- 2 litry wody
- 2 skrzydła indycze
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 mały kalafior
- 1 łyżka posiekanego koperku
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
Dietetyczna zupa kalafiorowa - przygotowanie
1. Ryż na zupę kalafiorową wsypać do naczynia, zalać wodą, dodać mięso, posolić. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut. 2. Wyjąć mięso z zupy kalafiorowej. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę. 3. Włożyć cebulę, czosnek i pokrojonego kalafiora. 4. Zupa kalafiorowa powinna gotować się przez ok. 30 minut. Na koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawić zupę śmietaną. ***Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy:
Zupa szczawiowaKapuśniakZupa szpinakowa zabielana ***Zobacz również: