Reklama

Reklama

Zupa krem

Wykorzystaj sezon na szparagi i zrób z nich zupę krem. Smakuje doskonale!

Składniki na 3-4 porcje:


  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • ¾ l bulionu drobiowego
  • 1 garść listków bazylii
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Reklama


Przygotowanie:

1. Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odkrój zdrewniałe końcówki. Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż je. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, osusz.

2. Bulion podgrzej. Włóż do niego czubki szparagów, gotuj ok. 2 min. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć do miski z bardzo zimną wodą i odcedź. Do bulionu wrzuć pozostałe części szparagów i gotuj tak długo, aż będą miękkie (6-8 min). W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 1-2 min.

Całość przełóż do rondla z ugotowanymi szparagami, dodaj listki bazylii i podgrzewaj ok. 2 min. Gdy zupa nieco przestygnie, rozdrobnij ją blenderem. Dodaj śmietankę oraz gałkę muszkatołową, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Zupę przelej na talerze i udekoruj odłożonymi szparagami.

3. Zupę możesz podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Możesz ją posypać startym parmezanem lub zrumienionymi płatkami migdałowymi. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 190 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: zupa krem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje