Reklama

Reklama

Zupa krem – najlepszy wybór na jesień

W ostatnich miesiącach roku mamy ochotę na ciepłe posiłki nie tylko w porze obiadowej. Dobrą alternatywą dla nudnych kanapek może być zupa krem serwowana na kolację czy podwieczorek. Dziś propozycja pomidorowej i dyniowej – którą wybierzesz?

Aksamitna konsystencja, aromat warzyw i dodatek rozgrzewających przypraw są gwarancją dobrego smaku i lepszego samopoczucia po posiłku. Lubimy świadomość, że karmimy siebie i bliskich zdrowymi, wartościowymi produktami.

Każdą z zup można serwować solo, albo zaszaleć i, idąc pod prąd wskazówek szefów kuchni, wzbogacić na przykład łyżką jaglanki, albo komosy ryżowej i kostkami sera. Sprawdzi się mozzarella, feta i halloumi.

Dodatki na pewno podnoszą wartość odżywczą i sprawiają, że dłużej czujemy się syci.

Reklama

Krem z pomidorów

Składniki:

- 1 kg pomidorów;

- 3 ząbki czosnku;

- 2 marchewki;

- cała pietruszka: korzeń i nać;

- połówka selera korzeniowego;

- mała cebula;

- 2 litry wody;

- kilka listków bazylii;

- łyżka posiekanego świeżego (opcjonalnie suszonego) lubczyku;

- 3 łyżki przecieru pomidorowego;

- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru;

- szczypta soli i pieprzu. 

Jak przygotować zupę? 

Dokładnie umyte warzywa kroimy w dużą kostkę. Trzy korzeniowe: marchew, pietruszkę i selera zalewamy wodą i gotujemy około 20-25 minut. Posiekaną bazylie, natkę i świeży lubczyk dodajemy do garnka wraz z przecierem pomidorowym. Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i pomidory, z których wcześniej trzeba zdjąć skórkę.

Zawartość patelni dusimy kilka minut pod przykryciem, a następnie łączymy z warzywami w garnku. Do gotującej się zupy dodajemy imbir, sól i pieprz.

Gdy warzywa będą już zupełnie miękkie blenujemy zupę do kremowej konsystencji. Serwujemy solo, z grzankami, albo jaglanką (ewentualnie komosą ryżową) i wybranym serem. W tym celu na spodzie miseczki umieszczamy świeżo ugotowaną kaszę i pokrojony w kostkę ser. Całość zalewamy gorącą zupa i serwujemy z listkami świeżej bazylii lub pietruszki. 

Krem z dyni

Składniki:

- kilogram miąższu dyni;

- duża czerwona papryka;

- mała cebula;

- 3 ząbki czosnku;

- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki;

- 2 litry wody;

- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru;

- szczypta słodkiej i ostrej papryki;

- szczypta kurkumy;

- szczypta soli i pieprzu.  

Jak przygotować krem?

Wydrążony miąższ dyni zalewamy wodą i gotujemy. Paprykę kroimy w niedbałą kostkę, drobno siekamy cebule i czosnek. Te trzy warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym, dodając słodka i ostrą paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z dynią i gotujemy jeszcze kwadrans.

Przed zblendowaniem dodajemy imbir, kurkumę, sól i pieprz. Serwujemy analogicznie jak krem z pomidorów, ozdabiając każdą porcję świeżą natką.  

Ewa Koza, mam smak.com  

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa krem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje