Reklama

Reklama

Zupa krem z brokułów

Taka zupa to doskonała porcja warzyw, którą przygotujesz szybko i bez kłopotu! Brokuły są źródłem wielu witamin i minerałów - mają w sobie potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan, chrom, witaminy C, K oraz z grupy B, w tym kwas foliowy.

Składniki

  • 1 cebula,
  • 500 g brokułów
  • pęczek świeżej bazylii
  • 30 g masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany 36 proc.
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka uprażonych migdałów w płatkach do dekoracji

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać brokuły, chwilę razem posmażyć i zalać bulionem. 

Reklama

Gotować 15 minut. W połowie gotowania wyjąć kilka różyczek. Dodać bazylię, zupę zmiksować, dodać śmietanę, jeszcze raz zagotować. 

Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowaną różyczką brokuła i płatkami migdałowymi.

***

Zobacz również:

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Dowiedz się więcej na temat: zupa brokułowa | zupa krem | brokuły

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje