Reklama

Reklama

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów to doskonała porcja warzyw, którą przygotujesz szybko i bez kłopotu! Brokuły są źródłem wielu witamin i minerałów - mają w sobie potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan, chrom, witaminy C, K oraz z grupy B, w tym kwas foliowy. Zupa krem z brokułów jest łatwa i pyszna.

Składniki

  • 1 cebula,
  • 500 g brokułów
  • pęczek świeżej bazylii
  • 30 g masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany 36 proc.
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka uprażonych migdałów w płatkach do dekoracji

Zupa krem z brokułów - przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać brokuły, chwilę razem posmażyć i zalać bulionem. 

Gotować 15 minut. W połowie gotowania wyjąć kilka różyczek. Dodać bazylię, zupę zmiksować, dodać śmietanę, jeszcze raz zagotować. 

Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowaną różyczką brokuła i płatkami migdałowymi.


Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zupa krem z marchewki

Reklama

Domowy rosół

Toskańska zupa pomidorowa

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy