Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni z dodatkiem gruszki smakuje wyjątkowo. Pokocha ją cała rodzina.

Składniki
- 70 dag pieczonej dyni
- 3 gruszki
- pół cebuli
- 2 łyżki masła
- szklanka białego wina
- po pół szklanki bulionu i śmietany
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w kostkę. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij ją na bardzo małym ogniu. Dodaj kawałki gruszki i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzuć pokrojoną dynię i jeszcze podsmaż. Zmiksuj. W drugim rondelku zagotuj wino, dodaj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj 2 minuty i wlej śmietanę. Następnie przelej do naczynia z dynią, dopraw solą i zagotuj. Zupę podawaj posypaną pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.