Zupa krem z dyni na ostro

Idealna na jesień.

Krem z dyni
Krem z dyni123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój na kawałki i usuń pestki. Jeśli nie jest to dynia Hokkaido, obierz ją ze skórki.

2. Ziemniaki (bataty) obierz i pokrój w kostkę.

3. Przygotowane warzywa włóż do garnka z rozgrzaną oliwą i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszając.

4. Dodaj wodę (tyle, aby przykryła warzywa).

5. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę na krem.

6. Przypraw świeżo startym imbirem, curry/kurkumą, pieprzem/papryką do smaku i wymieszaj. Przed podaniem posyp pestkami dyni. Istnieje bardzo wiele przepisów na zupę krem z dyni. Dynię można np. upiec w piekarniku i dopiero potem gotować z dodatkiem wody. Zupę w wersji słodkiej przygotowujemy podobnie, tylko inaczej doprawiamy - zamiast ostrych przypraw dodajemy mleko kokosowe i cynamon.

Przepis pochodzi z książki "Zupowy detoks" Urszuli Mijakowskiej i Moniki Stachury

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas