Reklama

Reklama

Zupa krem z dyni na ostro

Idealna na jesień.

Składniki

  • dynia średniej wielkości, ok. 2 kg (najlepsza jest odmiana Hokkaido)
  • ✔ 3–4 ziemniaki lub bataty
  • ✔ imbir, curry/kurkuma, pieprz/papryka ostra: do smaku
  • ✔ 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ✔ pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój na kawałki i usuń pestki. Jeśli nie jest to dynia Hokkaido, obierz ją ze skórki.

Reklama

2. Ziemniaki (bataty) obierz i pokrój w kostkę.

3. Przygotowane warzywa włóż do garnka z rozgrzaną oliwą i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszając.

4. Dodaj wodę (tyle, aby przykryła warzywa).

5. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę na krem.

6. Przypraw świeżo startym imbirem, curry/kurkumą, pieprzem/papryką do smaku i wymieszaj. Przed podaniem posyp pestkami dyni. Istnieje bardzo wiele przepisów na zupę krem z dyni. Dynię można np. upiec w piekarniku i dopiero potem gotować z dodatkiem wody. Zupę w wersji słodkiej przygotowujemy podobnie, tylko inaczej doprawiamy - zamiast ostrych przypraw dodajemy mleko kokosowe i cynamon.

Przepis pochodzi z książki "Zupowy detoks" Urszuli Mijakowskiej i Moniki Stachury

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje