Zupa krem z dyni na ostro
Idealna na jesień.
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój na kawałki i usuń pestki. Jeśli nie jest to dynia Hokkaido, obierz ją ze skórki.
2. Ziemniaki (bataty) obierz i pokrój w kostkę.
3. Przygotowane warzywa włóż do garnka z rozgrzaną oliwą i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszając.
4. Dodaj wodę (tyle, aby przykryła warzywa).
5. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę na krem.
6. Przypraw świeżo startym imbirem, curry/kurkumą, pieprzem/papryką do smaku i wymieszaj. Przed podaniem posyp pestkami dyni. Istnieje bardzo wiele przepisów na zupę krem z dyni. Dynię można np. upiec w piekarniku i dopiero potem gotować z dodatkiem wody. Zupę w wersji słodkiej przygotowujemy podobnie, tylko inaczej doprawiamy - zamiast ostrych przypraw dodajemy mleko kokosowe i cynamon.
Przepis pochodzi z książki "Zupowy detoks" Urszuli Mijakowskiej i Moniki Stachury