Zupa krem z kurkumą
Zupa krem z kurkumą to wzmacniająca siła kurkumy w rozgrzewającej zupie z soczewicy. Jak w prosty sposób przenieść ją na grunt polskiej kuchni? Warto sprawdzić, gdyż zupa krem z kurkumą to tajemnica zdrowia znana w Azji od wieków.
Zupa krem z kurkumą - przygotowanie
Soczewicę porządnie wypłukać, zalać wodą w proporcji 2 :1 i wolno gotować lekko osoloną aż wchłonie nadmiar wody.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć przyprawy.
Bulion z ziemniakami, przyprawami i soczewicą połączyć razem w większym garnku, podgotować.
Na chwilę przed wrzeniem dodać puszkę mleka kokosowego.
Całość zmiksować na gładko i podawać ze świeżą kolendrą, pestkami dyni lub słonecznikiem.
Ważna wskazówka: jeśli używasz liści kaffiru, dodaj jej do gotującego się bulionu. Temperatura i bogactwo warzyw stopniowo uwolnią kwaskowy smak. Sok z cytryny, lepiej sprawdzi się dodany do gotowej potrawy, gdy zupa nie jest zbyt gorąca.
Poznaj też inne nasze przepisy na orientalne dania:
Zobacz również: