Zupa krem z kurkumą

Aktualizacja

Zupa krem z kurkumą to wzmacniająca siła kurkumy w rozgrzewającej zupie z soczewicy. Jak w prosty sposób przenieść ją na grunt polskiej kuchni? Warto sprawdzić, gdyż zupa krem z kurkumą to tajemnica zdrowia znana w Azji od wieków.

Zupa krem z kurkumą ma piękny kolor
Zupa krem z kurkumą ma piękny kolor123RF/PICSEL

Składniki

  • Szklanka czerwonej soczewicy
  • 1-1, 5 litra bulionu (warzywny lub mięsny według uznania)
  • 2-3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
  • płatki chilli lub ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Mleko kokosowe
  • Sok z cytryny lub liście kaffiru

Zupa krem z kurkumą - przygotowanie

Soczewicę porządnie wypłukać, zalać wodą w proporcji 2 :1 i wolno gotować lekko osoloną aż wchłonie nadmiar wody.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć przyprawy.

Bulion z ziemniakami, przyprawami i soczewicą połączyć razem w większym garnku, podgotować.

Na chwilę przed wrzeniem dodać puszkę mleka kokosowego.

Całość zmiksować na gładko i podawać ze świeżą kolendrą, pestkami dyni lub słonecznikiem.

Ważna wskazówka: jeśli używasz liści kaffiru, dodaj jej do gotującego się bulionu. Temperatura i bogactwo warzyw stopniowo uwolnią kwaskowy smak. Sok z cytryny, lepiej sprawdzi się dodany do gotowej potrawy, gdy zupa nie jest zbyt gorąca.

Poznaj też inne nasze przepisy na orientalne dania:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułamiPolsat