Reklama

Reklama

Zupa krem z zielonego groszku

Pyszna, aromatyczna i sycąca. Przygotujesz ją bez trudu.

Składniki

  • 700 g groszku zielonego mrożonego
  • 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. 

Dorzucić groszek, zalać zalewamy bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż groszek będzie miękki. 

Zupę doprawić na końcu do smaku solą, pieprzem.

Dodać też sok z 1/2 cytryny.

Zupę zmiksować blenderem, można zabielić śmietanką lub jogurtem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje