Zupa krem z zielonego groszku
Pyszna, aromatyczna i sycąca. Przygotujesz ją bez trudu.

Składniki
- 700 g groszku zielonego mrożonego
- 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- sól
- pieprz ziołowy
- odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić groszek, zalać zalewamy bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż groszek będzie miękki. Zupę doprawić na końcu do smaku solą, pieprzem.Dodać też sok z 1/2 cytryny.Zupę zmiksować blenderem, można zabielić śmietanką lub jogurtem.