Zupa kremowa z selera
Kuchnia z serduszkiem.
1 mały seler,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 1/2 malej cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 1 mała marchewka,
- 0,5 lt wywaru drobiowego,
- 3 łyżki słodkiej śmietany,
- 2 łyżki grzanek,
- sól, pieprz,
- listek laurowy
Przygotowanie:
Cebule posiekać, selera i marchewkę pokroić na mniejsze części. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać seler i marchewkę, chwilę smażyć, zalać wywarem. Dodać sól, pieprz i listek laurowy, gotować ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć listek laurowy a zupę zmiksować. Zupę doprowadzić do wrzenia, połączyć ze śmietaną. Podawać z grzankami i udekorowaną gałązkami selera naciowego.
Czas przygotowania 1h. 15 min.
Przepis na 2 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".