Zupa marchewkowa z mięsem

Zamiast tradycyjnej jarzynówki

Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 g indyka lub kurczaka
  • 1 mały ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • 1-2 łyżeczki kaszki ryżowej
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy

Przygotowanie:

1. Ziemniak i marchewkę starannie umyj, obierz, opłucz, a następnie pokrój w kostkę.

2. Mięso umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Mięso i warzywa włóż do ok. 300 ml wody i gotuj do miękkości.

3. Zupkę zmiksuj, by w daniu były niewielkie, miękkie grudki. Wzbogać danie kaszką ryżową rozprowadzoną w ok. 50 ml przegotowanej, ciepłej wody.

4. Na koniec do zupki dodaj masło lub oliwę, całość starannie wymieszaj i ponownie zagotuj danie.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas