Zupa minestrone
Zaskocz domowników specjałem włoskiej kuchni!
Składniki:
- łyżka oliwy
- 4 plasterki boczku
- czerwona cebula
- marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 puszki pomidorów
- 2 litry bulionu
- 100 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- puszka cieciorki
- 300 g szpinaku
- 150 g zielonej fasolki
- ew. kilka strączków fasolki szparagowej
- parmezan
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Wlej oliwę do dużego garnka. Wrzuć pokrojony na kawałki boczek. Podsmaż, aż się zezłoci i będzie chrupiący. Dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, łodygi selera, groszek, fasolkę oraz zmiażdżony czosnek. Duś ok. 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Po 2 minutach duszenia dodaj bulion warzywny lub drobiowy (może być z kostki), zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
2. Dodaj do zupy drobny makaron i cieciorkę. Gotuj, aż makaron będzie miękki (ok. 8 minut). Wrzuć opłukany szpinak. Przypraw. Po minucie zupa jest gotowa.