Zupa minestrone

Zaskocz domowników specjałem włoskiej kuchni!

Zupa minestrone
Zupa minestrone123RF/PICSEL

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 4 plasterki boczku
  • czerwona cebula
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 litry bulionu
  • 100 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka cieciorki
  • 300 g szpinaku
  • 150 g zielonej fasolki
  • ew. kilka strączków fasolki szparagowej
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Wlej oliwę do dużego garnka. Wrzuć pokrojony na kawałki boczek. Podsmaż, aż się zezłoci i będzie chrupiący. Dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, łodygi selera, groszek, fasolkę  oraz zmiażdżony czosnek. Duś ok. 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Po 2 minutach duszenia dodaj bulion warzywny lub drobiowy (może być z kostki), zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

2. Dodaj do zupy drobny makaron i cieciorkę. Gotuj, aż makaron będzie miękki (ok. 8 minut). Wrzuć opłukany szpinak. Przypraw. Po minucie zupa jest gotowa.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas