Reklama

Reklama

Zupa ogórkowa

Prawdziwa chluba polskiej kuchni, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Smakuje kapitalnie zwłaszcza wtedy, gdy gotowana jest na żeberkach.

Czas przyrządzenia: 120 min.
Składniki dla: 3-4

Składniki

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 4-5 większych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

1. Żeberka zalewamy w garnku 1,5l zimnej wody, gotujemy ok. 60 minut.

2. Równocześnie, w osobnym garnku umieszczamy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 

3. Ugotowane żeberka dodajemy do gotujących się warzyw, dokładamy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki, solimy, gotujemy wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie (15-20 min). Doprawiamy. Wyjmujemy żeberka, oddzielamy mięso od kości. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w plasterki, dodajemy do zupy.

4. W szklance łączymy śmietanę i 3-4 łyżki zupy. Mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajmy mięso. Całość obficie posypujemy koperkiem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje