Zupa ogórkowa
Zupa-krem z kwaszonych ogórków.
- 1/2 kg kwaszonych ogórków,
- 2 ziemniaki, cebula,
- 3 marchewki, pietruszka,
- 1/2 pojemnika śmietany,
- udko kurczaka,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn (kilka plasterków marchewki zostawić do dekoracji, jedną marchewkę ugotować w całości do galaretki). Cebulę oczyścić, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Udko kurczaka umyć, zalać 2 litrami wrzątku. Dodać warzywa, ziemniaki, sól, pieprz. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Z ogórków kwaszonych odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (łyżeczkę startych ogórków zostawić do dekoracji). Z wywaru wyjąć udko, włożyć starte ogórki, gotować aż staną się miękkie. Przyprawić do smaku, lekko przestudzić i zmiksować. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym połączyć ze śmietaną. Gotową zupę ogórkową podawać w kokilkach, udekorowaną plastrami ogórka i marchewki.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!