Co na obiad? Propozycje szybkich, zdrowych i obłędnych w smaku potraw

Dorsz to ryba o delikatnym smaku. Idealnie nada się na obiad
Dorsz to ryba o delikatnym smaku. Idealnie nada się na obiad123RF/PICSEL

Co na obiad? Trzy propozycje prostych i smacznych dań

Co na obiad? Dorsz ze szpinakiem w sosie pieczarkowym

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • oregano suszone - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 60 ml bulionu lub wody
  • 125 ml śmietanki 18 proc.
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • sól i pieprz do smaku
2 osób
  1. Filety opłukać, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, oregano i ostrą papryką.
  2. Następnie obtoczyć w mące, odłożyć.
  3. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. 
  4. Cebulę pokroić w  drobną kosteczkę. 
  5. Szpinak opłukać, osuszyć.
  6. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki oraz masło, smażyć ok. 5 min ciągle mieszając. Warzywa zdjąć z patelni.
  7. Na tę samą patelnię dodać oleju i smażyć dorsza, ok. 4 min z każdej strony. 
  8. Wlać bulion na patelnię, zagotować, podsmażone pieczarki z cebulą i włożyć pomiędzy filety, chwilę podgrzewać. 
  9. Na patelnię wlać śmietankę i zagotować, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
  10. Gotować jeszcze rzez ok. 2-3 minuty, w międzyczasie dodać szpinak i pomieszać. Sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i ponowie zagotować. 
  11. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. 

Co na obiad? Gulasz warzywny z indykiem

Gulasz warzywny to pyszne i zdrowe, jednogarnkowe danie
Gulasz warzywny to pyszne i zdrowe, jednogarnkowe danie123RF/PICSEL

Składniki

  • 250g filetów z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
2 osób
  1. Mięso, paprykę, cukinię oraz cebulę pokroić w kostkę. 
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce. 
  3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć indyka do zarumienienia. 
  4. Następnie dodać wszystkie warzywa, smażyć jeszcze około 10-12 minut.
  5. Wlać 100 ml wody, dusić wszystko pod przykryciem przez około 30 minut.
  6. Na końcu dodać koncentrat, doprawić wedle uznania. 
  7. Podawać z pieczywem lub kaszą.

Co na obiad? Wegetariańskie spaghetti z soczewicą

Makaron z soczewicą przygotujesz bez trudu. Taka potrawa jest doskonałym źródłem białka
Makaron z soczewicą przygotujesz bez trudu. Taka potrawa jest doskonałym źródłem białka123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie w wersji wegańskiej)
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • makaron spaghetti, najlepiej pełnoziarnisty ok. 250-300 g
2 osób
  1. Soczewicę opłukać na sitku, gotować na małej mocy palnika w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
  2. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, na głębokiej patelni lub w garnku.
  3. Po kilku minutach dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze chwilkę. 
  4. Następnie wylać pomidory z puszki, przyprawić oregano, bazylią, wędzoną papryką, solą, pieprzem, płatkami drożdżowymi 
  5. Gotować wszystko, dodać odcedzoną soczewicę i jeszcze chwilę podgrzewać  
  6. Ugotowany al dente makaron nakładać na talerze, a na wierzch sos pomidorowy. Można posypać startym parmezanem lub płatkami drożdżowymi. 
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?