Reklama

Zupa pieczarkowa jak u babci. Smakuje obłędnie!

Zupa pieczarkowa - aromatyczna, smakowita i sycąca. Kojarzy się nam z klasycznym obiadem z babcinej kuchni. Danie nabierze bardziej orientalnego charakteru, gdy dodamy do niego ugotowany wcześniej cienki makaron. Zupa pieczarkowa według naszego przepisu smakuje bajecznie.

Składniki

  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • 3-4 liści kapusty pekińskiej
  • 1 kość schabowa z mięsem
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • 200 g makaronu (spaghetti, nitki)

Zupa pieczarkowa - przygotowanie

1. Kość schabową umieszczamy w garnku razem z obraną i pokrojoną marchewką oraz pietruszką. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek pora pokrojony w plasterki oraz porwaną na kawałki kapustę pekińską. Zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy.

2. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do gotującego się wywaru na zupę pieczarkową.

3. Makaron gotujemy osobno, w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Dowiedz się, jak ugotować makaron, by był idealny!

Reklama

4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru, gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy całość jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę oraz ugotowany makaron.

5. Pyszna zupa pieczarkowa jest gotowa - smacznego!

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Zupa serowa

Zupa jarzynowa

Zupa meksykańska


Zobacz również:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowa zupa pieczarkowa | Zupa pieczarkowa | zupa jak u babci

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama