Reklama

Reklama

Zupa serowa

Prosty przepis na sycącą zupę, która pozwoli się rozgrzać w chłodne popołudnie. Miłośnicy sera będą z pewnością zachwyceni!

Składniki

  • trzy trójkąciki serka topionego
  • 15 dag sera żółtego
  • półtora litra rosołu
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 10-15 dag wędzonej szynki
  • polędwicy lub boczku
  • duża cebula

Przygotowanie:

Ser zetrzyj na tarce, polej mlekiem. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione, rozpuść. Wędlinę podsmaż na patelni. Wrzuć do zupy.

Na tej samej patelni zrumień pokrojoną cebulę. Oprósz mąką, przesmaż. Dodaj do zupy, mieszając. Dodaj ser razem z mlekiem, rozpuść. Studź 5 min.

Dodaj żółtka, mieszając, żeby się nie ścięły. Przypraw, próbując często, żeby nie przesolić (serki topione bywają słone).

Podawaj np. z grzankami.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Reklama


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa | Zupa serowa | zupa przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje