Reklama

Reklama

Zupa serowa

Zupa serowa to prosty przepis na sycącą zupę, która pozwoli się rozgrzać w chłodne popołudnie. Fani sera będą zachwyceni. Zupa serowa jest bardzo pożywna.

Składniki

  • trzy trójkąciki serka topionego
  • 15 dag sera żółtego
  • półtora litra rosołu
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 10-15 dag wędzonej szynki
  • polędwicy lub boczku
  • duża cebula

Zupa serowa - przygotowanie

Ser zetrzyj na tarce, polej mlekiem. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione, rozpuść. Wędlinę podsmaż na patelni. Wrzuć do zupy.

Na tej samej patelni zrumień pokrojoną cebulę. Oprósz mąką, przesmaż. Dodaj do zupy, mieszając. Dodaj ser razem z mlekiem, rozpuść. Studź 5 min.

Dodaj żółtka, mieszając, żeby się nie ścięły. Przypraw, próbując często, żeby nie przesolić (serki topione bywają słone).

Podawaj np. z grzankami.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zupa ogórkowa

Reklama

Domowy rosół

Toskańska zupa pomidorowa

Zobacz również:



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | Zupa serowa | zupa przepis | zupa z sera | domowe zupy | pożywna zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy