Zupa piwna

Przepis nadesłany przez Kliczko

Składniki:

- 1 litr piwa jasnego,
- garść migdałów,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/4 szklanki wina Malaga,
- 5-6 wyschniętych pierników,
- 4 maślane bułeczki ,
- 1 łyżka masła,
- cukier

Przepis:

Najpierw musimy przygotować bakalie, aby dodać je w ostatniej chwili. Moczymy więc garść migdałów i obieramy ze skórki. Rodzynki również moczymy by napęczniały i nabrały aromatu. Aby go uzyskać, do połowy napełnionej rodzynkami szklanki wlewamy wino, najlepiej typu Malaga (może być inne słodkie wino) tak, by nad rodzynkami wino tworzyło około jedno-centymetrową warstwę. Migdały zaś po obraniu ze skórki przekładamy na sito, aby obeschły i następnie je kruszymy. Pięć pierników dobrze wyschniętych trzemy na tarle. Przygotowujemy też grzanki ze słodkich maślanych bułeczek. Robimy to na wysmarowanej masłem teflonowej patelni. I to właściwie wszystko. Jeszcze tylko 1 litr piwa podgrzewamy w rondelku i wsypujemy starte pierniki gotując na wolnym ogniu do chwili, aż wszystko to uzyska jednolitą konsystencję, a następnie rozlewamy do miseczek i dodajemy pozostałe składniki (migdały, rodzynki i grzanki).Wedle gustu można jeszcze dosłodzić cukrem. Zapewniam, że posiłek to kaloryczny, ale również dający rozkosz naszym kubkom smakowym. No i sen po tej zupie spokojny. Życzymy smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas