Zupa pomidorowa z kluseczkami pistacjowymi
Pomidorowa dla wybrednych.

Składniki:
- 250 g twarożku
- 2 łyżeczki orzeszków pistacjowych
- 1 jajko
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę kaszy manny
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- cebula
- ząbek czosnku
- 20 g imbiru
- 20 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml soku pomarańczowego
- 2 opakowania rozdrobnionych pomidorów (po 500 g)
- cukier
- 2 gałązki mięty
- grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pistacje posiekać. Jajko, mąkę ziemniaczaną, mannę pistacje i twarożek wyrobić na gładką masę. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Natychmiast formować kluseczki za pomocą 2 łyżek i gotować w osolonym wrzątku 12-15 minut.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na oliwie, zalać sokiem pomarańczowym i pomidorami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 10 minut pod przykryciem, dodać posiekaną miętę i zmiksować. Zupę nalać do talerzy, nałożyć kluski. Dekorować grubo zmielonym pieprzem i listkami mięty. Doskonale smakuje z grzankami z bagietki.