Zupa pomidorowa z kluseczkami pistacjowymi

Pomidorowa dla wybrednych.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g twarożku
  • 2 łyżeczki orzeszków pistacjowych
  • 1 jajko
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę kaszy manny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 20 g imbiru
  • 20 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania rozdrobnionych pomidorów (po 500 g)
  • cukier
  • 2 gałązki mięty
  • grubo zmielony pieprzPrzygotowanie:  Pistacje posiekać. Jajko, mąkę ziemniaczaną, mannę pistacje i twarożek wyrobić na gładką masę. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Natychmiast formować kluseczki za pomocą 2 łyżek i gotować w osolonym wrzątku 12-15 minut.

Cebulę, czosnek i imbir pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na oliwie, zalać sokiem pomarańczowym i pomidorami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 10 minut pod przykryciem, dodać posiekaną miętę i zmiksować. Zupę nalać do talerzy, nałożyć kluski. Dekorować grubo zmielonym pieprzem i listkami mięty. Doskonale smakuje z grzankami z bagietki.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas