Zupa pomidorowa z serem
Wszyscy znamy smak zupy pomidorowej, można jednak go wzbogacić dodając ser.

Składniki
- 1/2 kg owalnych, mięsistych pomidorów (lub pelati w puszce),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 1 litr wywaru wołowego lub drobiowego,
- 10 dag wędzonego boczku,
- kilka gałązek tymianku,
- 15 dag startego żółtego sera,
- 6 kromek chleba tostowego,
- sól, pieprz.
Pomidory jeśli są świeże sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj dość drobno. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Boczek pokrój w niewielką kostkę, odkrawając wcześniej skórkę oraz chrząstki. Świeży tymianek posiekaj. Kromki chleba tostowego pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanej, suchej patelni. Potem rozłóż je równo na talerzu, by grzanki przestygły.
Zupełnie już ostudzone możesz przesypać do miseczki lub innego pojemnika. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę oraz czosnek, dodaj pokrojone pomidory i duś chwilę wszystko razem. Po ok. 5 min zalej wywarem mięsnym i gotuj ok. 20 min bez przykrycia. Po tym czasie zupę przestudź i zmiksuj blenderem, aby powstał gładki krem. Na patelni przesmaż boczek na złoty kolor i dodaj do zupy wraz z tymiankiem.
Doprowadź do wrzenia, skosztuj i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem. Zupę rozlej do talerzy, posyp startym żółtym serem i zapiecz krótko w piekarniku wcześniej rozgrzanym i nastawionym na funkcję grill. Zupę podawaj z grzankami.