Zupa pomidorowa z serem

Wszyscy znamy smak zupy pomidorowej, można jednak go wzbogacić dodając ser.

Idealna pomidorowa
Idealna pomidorowa 123RF/PICSEL

Pomidory jeśli są świeże sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj dość drobno. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Boczek pokrój w niewielką kostkę, odkrawając wcześniej skórkę oraz chrząstki. Świeży tymianek posiekaj. Kromki chleba tostowego pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanej, suchej patelni. Potem rozłóż je równo na talerzu, by grzanki przestygły.

Zupełnie już ostudzone możesz przesypać do miseczki lub innego pojemnika. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę oraz czosnek, dodaj pokrojone pomidory i duś chwilę wszystko razem. Po ok. 5 min zalej wywarem mięsnym i gotuj ok. 20 min bez przykrycia. Po tym czasie zupę przestudź i zmiksuj blenderem, aby powstał gładki krem. Na patelni przesmaż boczek na złoty kolor i dodaj do zupy wraz z tymiankiem.

Doprowadź do wrzenia, skosztuj i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem. Zupę rozlej do talerzy, posyp startym żółtym serem i zapiecz krótko w piekarniku wcześniej rozgrzanym i nastawionym na funkcję grill. Zupę podawaj z grzankami. 

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas