Zupa pomidorowo-ziemniaczana

Czasami boimy się łączyć różne smaki. Niepotrzebnie. Eksperymenty w kuchni mogą zaowocować nowymi daniami, które na stałe wejdą do naszego jadłospisu. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że warto.

Zupa pomidorowo-ziemniaczana smakuje wyjątkowo.
Zupa pomidorowo-ziemniaczana smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • bulion z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oliwki
  • 4  pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • koperek
  • słodka śmietana

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę posiekać, zeszklić. Pomidory opłukać, pokroić, usmażyć na maśle, przełożyć na sito, przetrzeć pozbawiając skórek.

Przecier wlać do wywaru, dodać cebulę i ziemniaki. Dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, posypać koperkiem, dodać śmietanę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas