Zupa pomidorowo-ziemniaczana
Czasami boimy się łączyć różne smaki. Niepotrzebnie. Eksperymenty w kuchni mogą zaowocować nowymi daniami, które na stałe wejdą do naszego jadłospisu. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że warto.
Składniki:
- bulion z kurczaka
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oliwki
- 4 pomidory
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- czosnek
- koperek
- słodka śmietana
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę posiekać, zeszklić. Pomidory opłukać, pokroić, usmażyć na maśle, przełożyć na sito, przetrzeć pozbawiając skórek.
Przecier wlać do wywaru, dodać cebulę i ziemniaki. Dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, posypać koperkiem, dodać śmietanę.