Reklama

Reklama

Zupa Roszpunki - przepis na piękne włosy

Piękno zaczyna się na talerzu - często mówi się o potrawach na piękną skórę, a czy jest przepis na piękne włosy? Emilie Hebert, autorka książki "Beauty & Food", zdradza jeden z nich. Wielu może zdziwić, że recepty na piękne włosy warto szukać wśród tych na zupę dyniową.

"Znacie Roszpunkę? Nie ma wątpliwości, że ta księżniczka o długich, magicznie lśniących włosach robiła sobie kuracje minerałami i witaminami z grupy B, by je wzmocnić! I ta zupa jest takim właśnie koktajlem rewitalizującym włosy" - pisze we wstępie do przepisu Emilie Hebert, autorka książki "Beauty & Food".

Reklama

To niezwykle proste danie autorka nazwała "zupą Roszpunki", a jest to po prostu zupa dyniowa. Do przygotowania tego koktajlu na piękne włosy potrzeba:

Składniki

  • średniej dyni Hokkaido
  • 350 gramów białej fasoli w zalewie
  • łyżki curry w proszku
  • 20 ml mleka kokosowego
  • 6 grzybów shiitake lub pieczarek
  • mieszanki białego i czarnego sezamu
  • pestek dyni
  • czterech łyżek płatków drożdżowych
  • jednej łyżki oleju kokosowego
  • soli
  • świeżo mielonego pieprzu

Umytą i oczyszczoną dynię kroimy na dość duże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 min, aż dynia będzie miękka. Ugotowaną dynię miksujemy z wodą pozostałą z gotowania, przepłukaną i osączoną fasolką, curry i mlekiem kokosowym. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną ziarnami i płatkami drożdżowymi i podsmażonymi grzybami. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje