Zupa rybna
Z łososiem!
Składniki:
- 30 dag filetu z łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- włoszczyzna
- 3 ziemniaki
- 20 dag serka topionego
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ząbek czosnku
- koperek
- pieprz sól
Przygotowanie
1. Łososia umyj, zdejmij skórę, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na kwadrans. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Do garnka wrzuć 2 łyżki masła klarowanego. Dodaj warzywa, dolej wody, podduś. Zalej litrem zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, gotuj 30 minut.
2. Dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, zagotuj. Dodaj łososia, gotuj kilka minut.
3. Na koniec wrzuć kostki serka topionego, śmietanę, chwilkę gotuj. Zupę podawaj z białym pieczywem.