Zupa rybna z bakaliami i mleczkiem kokosowym
Delikatna i pożywna zupa... koniecznie spróbuj!

Składniki
- 200 g filetu z dorsza
- 100 g migdałów w płatkach np. Bakalland
- 100 g żurawiny np. Bakalland
- 100 g rodzynek np. bursztynowych Bakalland
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 szklanki śmietany 36%
- 1 kostka masła
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Składniki
na bulion warzywny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- Kilka ziaren czarnego pieprzu
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 litry wody
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki rybę i wszystkie składniki jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy wszystko na małym ogniu i dodajemy śmietanę oraz bakalie. Wszystko przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Przepis na bulion warzywny: Cebule obieramy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, do momentu aż będą dobrze przypieczone. W dużym garnku umieszczamy wszystkie warzywa i przyprawy, dodajemy cebulę, wlewamy wodę i łyżkę oleju, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wywar zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko, dokładnie odciskając warzywa, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.