Zupa ryżanka
Zupa pełna smaków.

Składniki:
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 2 marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 10 dag pieczarek
- 1l wywaru mięsnego, najlepiej drobiowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:Ryż gotować al dente. Paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w słupki, a pieczarki w plasterki. Cebulę posiekać. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i po chwili smażenia zalać wywarem. Zupę gotować ok. 20 min i po tym czasie dodać ryż, gotować dalsze 5-10 min, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, podawać udekorowaną listkami natki pietruszki. Czas przygotowania 1 h 15 min. Przepis na 5 osób.