Zupa selerowo-orzechowa
Wiosenna propozycja.

Składniki:
- 1/2 pęczka selera naciowego, - 2 łyżki masła, - 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, - 10 dag niebieskiego sera pleśniowego, - 1 cebula, - 3/4 lt wywaru drobiowego, - 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., - 2 łyżki mąki, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, seler pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać selera i chwilę podsmażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę, cały czas mieszając. Zagotować, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać orzechy i gotować ok. 15 min. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem, dekorować liśćmi selera. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!