Zupa szpinakowa
Warto nauczyć dziecko zdrowych zasad żywienia najwcześniej jak tylko się da. Dlatego proponujemy przepis na zupę szpinakową. Możesz ją podać maluchowi po 6. miesiącu życia.
Zupa szpinakowa smakuje doskonale.123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 łyżka przetartego szpinaku
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 1 łyżka kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Marchew, pietruszkę i ziemniak starannie umyj, obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę.
2. Warzywa gotuj w ok. 200 ml wody, aż będą miękkie.
3. Do ugotowanych jarzyn dodaj przetarty szpinak i wszystko zmiksuj na gładką masę.
4. Kleik ryżowy wymieszaj w ok. 50 ml przegotowanej wody.
5. Do przetartych warzyw dodaj kleik ryżowy i masło albo oliwę z oliwek, a następnie jeszcze raz zagotuj potrawę.