Zupa szpinakowa
Warto nauczyć dziecko zdrowych zasad żywienia najwcześniej jak tylko się da. Dlatego proponujemy przepis na zupę szpinakową. Możesz ją podać maluchowi po 6. miesiącu życia.
Składniki:
- 1 łyżka przetartego szpinaku
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 1 łyżka kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Marchew, pietruszkę i ziemniak starannie umyj, obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę.
2. Warzywa gotuj w ok. 200 ml wody, aż będą miękkie.
3. Do ugotowanych jarzyn dodaj przetarty szpinak i wszystko zmiksuj na gładką masę.
4. Kleik ryżowy wymieszaj w ok. 50 ml przegotowanej wody.
5. Do przetartych warzyw dodaj kleik ryżowy i masło albo oliwę z oliwek, a następnie jeszcze raz zagotuj potrawę.