Zupa szpinakowa (po 12. miesiącu)
Ostatnio na stoiskach z warzywami pojawiły się świeże liście szpinaku! Można z nich wyczarować wiele smacznych i zdrowych potraw.
Szpinak można spożywać na surowo (w surówkach, sałatkach i koktajlach), a także w postaci zapieczonej, gotowanej, w sosach i w farszach. Można go też mrozić, konserwować i przygotowywać z niego przeciery.
Szpinak bezpiecznie można wprowadzać do diety dziecka po 6. miesiącu. Jest to roślina, która ma krótki okres wegetacyjny dzięki czemu zbiera się ją kilkakrotnie w ciągu roku. Świeży szpinak możemy kupować od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni.
Warto więc z tego korzystać! Zupa szpinakowa jest pyszną zupą wiosenną i zasmakuje nie tylko maluchowi. Wystarczy zwiększyć ilość składników, by najadła się nią cała rodzina. Możesz też zmiksować ją na gładki krem.
Składniki:
- 1 szklanka świeżego szpinaku (lub 1/3 opakowania mrożonego)
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- odrobina soli
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj, oderwij łodygi, a liście porwij na drobne kawałki (jeżeli używasz mrożonego, musisz go najpierw rozmrozić).
- Do garnka wlej olej lub oliwę, dodaj porwane liście szpinaku i wyciśnięty ząbek czosnku. Całość chwilę podsmażaj.
- Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
- Warzywa dodaj do szpinaku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.
- Jajko ugotuj na twardo.
- W kubku wymieszaj mąkę z jogurtem lub śmietaną dodając do kubka po trochę zupy, by się nie zważyła, a następnie wlej całość do zupy i pogotuj około minuty.
- Gotową porcję zupy wlej do miseczki i dodaj kawałek jajka.
Smacznego!