Zupa truskawkowa (po 2. roku)

Ta niecodzienna zupa najbardziej smakuje dzieciom. W końcu kto powiedział, że truskawki można jeść tylko na deser? Wykorzystajcie nasz przepis i zróbcie domownikom pyszną niespodziankę.

Zupa truskawkowa jest miłą odmianą codziennego jadłospisu.
Zupa truskawkowa jest miłą odmianą codziennego jadłospisu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10-15 truskawek
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki śmietanki
  • 4-5 łyżek ugotowanego makaronu

Przygotowanie:

1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a potem dokładnie oczyść je z szypułek.

2. Przygotowane owoce zalej gorącą wodą z cukrem i zagotuj.

3. Następnie przetrzyj truskawki przez sitko lub zmiksuj.

4. Do lekko ciepłego przecieru dodaj mąkę, rozprowadzoną w małej ilości przegotowanej wody i zagotuj wszystko.

5. Do zupy wlej śmietankę, a potem zamieszaj.

6. Na końcu dodaj makaron.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas