Zupa truskawkowa (po 2. roku)
Ta niecodzienna zupa najbardziej smakuje dzieciom. W końcu kto powiedział, że truskawki można jeść tylko na deser? Wykorzystajcie nasz przepis i zróbcie domownikom pyszną niespodziankę.
Składniki:
- 10-15 truskawek
- 1 szklanka wody
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki śmietanki
- 4-5 łyżek ugotowanego makaronu
Przygotowanie:
1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a potem dokładnie oczyść je z szypułek.
2. Przygotowane owoce zalej gorącą wodą z cukrem i zagotuj.
3. Następnie przetrzyj truskawki przez sitko lub zmiksuj.
4. Do lekko ciepłego przecieru dodaj mąkę, rozprowadzoną w małej ilości przegotowanej wody i zagotuj wszystko.
5. Do zupy wlej śmietankę, a potem zamieszaj.
6. Na końcu dodaj makaron.