Reklama

Reklama

Zupa wiedeńska z knedlem z grysiku

Na wołowinie.

Składniki na 4 porcje:

- 500 g pręgi wołowej (może być z kością),

Reklama

- 2 wiązki włoszczyzny,

- łyżka czarnego pieprzu ziarnistego,

- 200 ml mleka,

- łyżka masła,

- 50 g grysiku,

- sól, pieprz,

- świeżo starta gałka muszkatołowa,

- jedno jajko,

- wiązka zielonej cebulki

Przygotowanie:

Mięso umyć, włożyć do garnka zalać wodą tak aby było przykryte (ok 1,5 l.), zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, połowę pokroić na grube kawałki. Rosół odszumować, dodać ziarna pieprzu i przygotowane warzywa i na średnim ogniu gotować 1,5 h.

Zagotować mleko z masłem, wsypać grysik. Zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na 5 minut , aby grysik napęczniał. Jajko roztrzepać i wmieszać.

Pozostałą włoszczyznę pokroić w cienkie paseczki. Mięso wyjąć, a rosół przecedzić przez sito. Czysty rosół ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać warzywa.

Z masy grysikowej formować knedelki przy pomocy dwóch zwilżonych wodą łyżeczek i wkładać do zupy 10 minut przed końcem gotowania. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do rosołu. Podawać z siekaną zieloną cebulką.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia austriacka | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje