Zupa wiedeńska z knedlem z grysiku
Na wołowinie.

Składniki na 4 porcje:
- 500 g pręgi wołowej (może być z kością),
- 2 wiązki włoszczyzny,
- łyżka czarnego pieprzu ziarnistego,
- 200 ml mleka,
- łyżka masła,
- 50 g grysiku,
- sól, pieprz,
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- jedno jajko,
- wiązka zielonej cebulki
Przygotowanie:
Mięso umyć, włożyć do garnka zalać wodą tak aby było przykryte (ok 1,5 l.), zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, połowę pokroić na grube kawałki. Rosół odszumować, dodać ziarna pieprzu i przygotowane warzywa i na średnim ogniu gotować 1,5 h.
Zagotować mleko z masłem, wsypać grysik. Zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na 5 minut , aby grysik napęczniał. Jajko roztrzepać i wmieszać.
Pozostałą włoszczyznę pokroić w cienkie paseczki. Mięso wyjąć, a rosół przecedzić przez sito. Czysty rosół ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać warzywa.
Z masy grysikowej formować knedelki przy pomocy dwóch zwilżonych wodą łyżeczek i wkładać do zupy 10 minut przed końcem gotowania. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do rosołu. Podawać z siekaną zieloną cebulką.