Zupa z bazylią i ogórkiem
Składniki: ● duży pęczek świeżej bazylii ● 2 ogórki ● pęczek koperku ● litr jogurtu ● ząbek czosnku ● biały ocet winny ● sól, pieprz ● żółta papryka do dekoracji
Bazylię umyj i posiekaj. Ogórki umyj i pokrój w kostkę lub plastry. Wymieszaj bazylię, ogórki oraz jogurt i krótko zmiksuj (łyżeczkę bazylii zostaw do dekoracji).
Umyj i posiekaj koperek i dodaj do zupy. Dopraw przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, białym octem winnym, solą i pieprzem. Zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Żółtą paprykę umyj, oczyść z nasion, miąższ pokrój w kostkę.
Schłodzoną zupę wlej np. do szklanek (ich brzegi możesz udekorować, zwilżając je przegotowaną wodą i posypując odłożoną bazylią). Na każdej porcji połóż pokrojoną wcześniej żółtą paprykę.
Aby chłodnik był „chrupiący”, dodaj pokrojoną rzodkiewkę lub seler naciowy.
Czas: 20 minut + chłodzenie; liczba porcji: 4.