Składniki na 4 porcje: - 25 g suszonych boczniaków, - 200 g boczniaków, - cebula, - 2 ziemniaki, - 2 łyżki masła, - 800 ml bulionu warzywnego, - 100 g śmietany, - kilka kropli soku z cytryny, - sól, pieprz, - łyżeczka oleju, - pół pęczka majeranku Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć godzinę w 200 ml zimnej wody. Pozostałe grzyby umyć i pokroić (kilka można odłożyć do dekoracji). Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w rondlu, obsmażyć ziemniaki, dodać cebulę i grzyby, przesmażyć. Zalać bulionem. Dodać namoczone grzyby wraz w wodą. Zagotować i gotować jeszcze 15 minut. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito, zaprawić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ponownie zagotować. Grzyby odłożone do dekoracji pokroić w cienkie paski, obsmażyć na oleju (1-2) minuty. Osaczć z tłuszczu. Dodać do zupy wraz z posiekanym majerankiem.